Armenija i Gruzija 25.10.-1.11.2022.

armenija i gruzija 4

Armenija i Gruzija 25.10.-1.11.2022.

ARMENIJA I GRUZIJA
GRUPNI POLASCI:
28.04. – 05.05.2022.
25.10. – 01.11.2022.
8 DANA/6 NOĆENJA

Zrakoplovom iz Zagreba

Program putovanja

1. dan: ZAGREB – VARŠAVA – EREVAN
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Varšavu na liniji LO614 (LOT) i polijetanje zrakoplova u 18.00 sati. Dolazak u Varšavu predviđen je u 19.35 sati. Nastavak leta za Erevan na liniji LO727 (LOT) u 22.20 sati.

2. dan: EREVAN – SEVAN – GARNI – GEGHARD – EREVAN
Predviđeni dolazak u zračnu luku Erevan je u 03.55 sati po lokalnom vremenu. Po obavljanju carinskih i pograničnih formalnosti, sastanak s lokalnim armenskim vodičem te ukrcaj u autobus. Vožnja prema jezeru Sevan, najvećem u Armeniji i u regiji. Na poluotoku se nalazi manastir Sevanavank, čiju je manju crkvu Sv. Apostola utemeljio još 305. godine Sveti Grgur Prosvjetitelj, prvi katolikos (poglavar) Armenske apostolske Crkve koji je pokrstio Armence, a ujedno je i svetac zaštitnik današnje Armenije. Crkva je tipičan primjerak staroarmenske sakralne arhitekture iz ranih stoljeća. Veća crkva Uznesenja Bogorodice je građena od 874. godine, a dala ju je graditi princeza Bagrationi iz tadašnje kraljevske obitelji Bagratida. Organizirani doručak u restoranu. Slobodno vrijeme za šetnju ili odmor u nekoj od kafeterija uz jezero. Krećemo dalje prema drevnoj utvrdi i lokalitetu Garni, naseljenom već više od 4 milenija, a od 8. st. ovdje je obitavao narod Urarti, prethodnici Armena. Vozimo se do srednjovjekovnoga mosta iz 9. st. kroz strmi gorski klanac u čijim bazaltnim liticama je rijeka Goght izrezbarila čudesnu Simfoniju u kamenu. Slikovito mjesto gdje su smješteni jedini očuvani paganski helenistički hram iz antičkog pretkršćanskog perioda na području Kavkaza, ostaci ljetne rezidencije i grobnica drevnih armenskih vladara iz dinastija Orontida i Artaxiada među kojima se posebno ističe ona koja pripada kraljici Katranide te prvih armenskih crkvi iz 4. i 7. stoljeća. Nastavljamo kratko do obližnjeg manastirskog kompleksa Geghard, kojeg je u 4. st. utemeljio Sveti Grgur Prosvjetitelj gdje ćemo pogledati crkve i manastirska zdanja isklesana u živoj stijeni. Geghard doslovno znači koplje, što se povezuje s činjenicom da je ovdje bilo čuvano tzv. koplje Longina kojim je probodeno tijelo Isusa Krista, danas izloženo u muzeju u Etchmiatsinu. Manastir je podignut velikim dijelom u spilji iz koje je izvirala voda, a u 10. st. bio je zauzet i opljačkan od strane vojske namjesnika Arapskog kalifata, kojom prigodom su stradale mnoge knjige i dokumenti. Vrijeme za odmor i objed u nekom od živopisnih armenskih restorana na strmim obroncima klisure rijeke Azat (doplata). Povratak prema Erevanu. Panoramski razgled glavnih znamenitosti Erevana, posjećujemo spomenik Genocidu, Operu, Kaskade, Trg Republike. Kraće slobodno vrijeme u središtu grada. Transfer u hotel u poslijepodnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan: EREVAN – (fakultativni izlet JUGOZAPADNA ARMENIJA: ARENI – NORAVANK – KHORVIRAP)
Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite programe i aktivnosti u Erevanu, glavnom gradu Armenije i jednom od najstarijih glavnih gradova na svijetu, osnovanog 782. godine prije Krista ili pak predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet u jugoazapadnu Armeniju, dio uz granicu s Turskom. Vožnja autobusom do lokaliteta Areni, posjet špilji s prapovijesnim artefaktima iz 4. milenija pr.n.e. Degustacija vina u jednoj od lokalnih vinarija. Slijedi posjet obližnjem manastiru Noravank koji je i panteon dinastije Orbellian te drevnom manastiru Khor Virap neposredno uz tursku granicu. U podzemnoj tamnici tu je bio zatočen glavni armenski misionar Sv. Grgur Prosvjetitelj zbog propovijedanja kršćanstva u paganskoj Armeniji. Odavde se pruža odličan pogled na svetu armensku goru Ararat koja se nakon armensko-turskog rata 1918.-1920. nalazi pod turskom kontrolom. Ručak u lokalnom restoranu i degustacija lokalnih vina. Kraći posjet glasovitoj tvornici konjaka ARARAT i degustacija najpoznatijeg armenskog izvoznog proizvoda na povratku u Erevan. Noćenje.

4. dan: EREVAN – ETCHMIATSIN – SANAHIN – HAGHPAT – TBILISI
Nakon doručka odjava iz hotela i u 8.30 sati krećemo do obližnjeg Etchmiatsina, administrativnog središta Armenske apostolske crkve. Armenija je prva zemlja koja je službeno prihvatila kršćanstvo, 301 – 303. godine i tada je kralj Tiridat II na inicijativu utemeljitelja armenske crkve, propovjednika Sv. Grgura Prosvjetitelja na temeljima paganskog hrama dao izgraditi katedralu na ovom mjestu, prvu u Armeniji i svijetu, koja je danas sjedište Katolikosa, poglavara Armenske apostolske crkve. Obilazak zdanja koje je dograđivano u više faza i predstavlja razne stilove armenske arhitekture kroz stoljeća. Slijedi kraći put do Zvartnotsa gdje možemo vidjeti ostatke staroarmenske bazilike. Na temeljima urartskog hrama, podignuta je 301. godine paleokršćanska bazilika, koja je oko 700. godine zamijenjena današnjom jednobrodnom bazilikom, srušenom u 10. stoljeću. S lokaliteta se pruža izvrstan pogled na planinu Ararat. Nastavljamo vožnju prema drevnom manastiru Sanahin, utemeljenom u 4. stoljeću, čije je posebno intenzivno razdoblje bilo od 10. do 12. stoljeća kada su tu sagrađene mnoge crkve, među kojima i Astvatsatsin – Bogorodičina crkva, kapela Sv. Grgura te zdanje liceja, knjižnice. Manastir je bio središte učenosti u tom periodu, a predavači su bili armenski svećenici protjerani iz Bizanta. Posjetit ćemo i grobnicu Zakarida te vidjeti mnoštvo prekrasnih staroarmenskih hačkara. među kojima se ističe onaj oz 1184. godine, na sjevernom zidu crkve Sv. Harutyun koji je pripadao Grguru Tuteordi. Hačkar je ne samo kameni križ nego i umjetnički i kulturni simbol armenskoga naroda. Slijedi kratka vožnja do manastirskog kompleksa Haghpat, kojeg je utemeljila kraljica Khosrovanyush, supruga armenskog kralja Ashota III 976. godine, a gdje ćemo posjetiti staru katedralnu crkvu Surb Nshan, izvrstan primjerak armenske srednjovjekovne arhitekture, sa središnjom kupolom i freskom Krista “Pantokratora” (Svemogućeg) u apsidalnom dijelu te pogledati niz manjih objekata sa živopisnim kamenim rezbarijama, gdje se posebice ističe minijaturna crkva Sv. Grgura (Sourb Grigor) iz 1005. godine i veliki broj osebujnih armenskih križeva – hačkara iz perioda 12. – 13. st. Pauza za ručak (uz doplatu). Potom krećemo prema armensko-gruzijskoj granici, gdje mijenjamo autobus i prekrcavamo stvari. Slijedi kraća vožnja do Tbilisija, glavnog grada Gruzije, kamo stižemo u ranim večernjim satima. Smještaj u hotel i večera. Slobodno vrijeme za orijentacijsku šetnju avenijom Rustaveli do Trga slobode. Noćenje.

5. dan: TBILISI – (razgled grada; fakultativni izlet NINOTSMINDA – SIGNAGI – CHAILURI)
Nakon doručka odlazak u razgled gruzijske prijestolnice u pratnji lokalnog gruzijskog vodiča. Tbilisi je u 6. stoljeću utemeljio kralj Vahtang I Gorgasali, a danas je najznačajniji kulturni i industrijski centar Gruzije. Vožnja glasovitom Rustaveli avenijom, Državna Opera i balet, Parlament, Nacionalni muzej Gruzije, Trg slobode. Vozimo se uz zidine starog Tbilisija, prelazimo rijeku i idemo uspinjačom do drevne utvrde Narikala (karta za uspinjaču uključena), odakle se pruža pogled na grad. Potom silazak do sumpornih kupališta, slijedi šetnja Starim gradom, ulicom Shardeny pored stare katedrale Sioni i bazilike Anchiskati. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i odmor u nekom od brojnih restorana i kafeterija u toj zoni. Posebno preporučujemo gruzijsku kuhinju koja je spoj mediteranske i orijentalne gastronomije te se po mnogima smatra jedna od najboljih na svijetu. Uživajte u gruzijskim specijalitetima. Poslijepodne oko 13 sati predlažemo odlazak na fakultativni izlet u regiju Kakheti; odlazak prema utvrđenom gradu Signagi iz 18. stoljeća kojeg nazivaju i gradom ljubavi. Grad je očuvao svoj izvorni izgled, a danas nudi posjetiteljima zadivljujući pogled na okolne kavkaske planine. Usputno stajanje u Ninotsmindi zbog posjeta drevnoj katedrali. Obilazak gradskih zidina, tornjeva i vidikovca. Objed i degustacija klasnih gruzijskih vina u poznatom vinskom podrumu. Povratak u Tbilisi oko 18.30 uz usputno stajanje uz utvrdu Chailuri. Noćenje.

6. dan: TBILISI – ANAURI – GUDAURI – KAZBEGHI – TBILISI
Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni izlet na Kavkaz. Vožnja duž rijeke Tergi, uz zamak Ananuri, utvrdu Gudauri, starom ruskom vojnom cestom s fantastičnim vidicima, do gorskog mjesta Stepansminda. Odande se terenskim vozilima prebacujemo do Crkve sv. Trojstva na 2170 metara nadmorske visine s prekrasnim pogledom na glečerski vrh Kazbeghi (5047 m). Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Povratak u Tbilisi u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Preporučujemo odlazak na vrhunski folklorni spektakl s tipičnom gruzijskom večerom – Babilo Music Hall. Noćenje.

7. dan: TBILISI – MTSKHETA – GORI – TBILISI
Doručak. Potom odlazimo prema regiji Kartli. Vožnja prema Mtskheti, religijskom središtu Gruzije. Prvo posjećujemo crkvu Sv. Križa iz 6. st., smještenu na brdu iznad grada, s pogledom na sutok dviju rijeka. Potom se spuštamo do katedrale Svetiskhoveli u središtu grada, oslikanu brojnim freskama i mozaicima, u kojoj se nalaze grobovi gruzijskih kraljeva uglednika iz raznih povijesnih perioda. Tu je navodno pohranjena i odjeća Isusa Krista što mjesto čini najznačajnijim religijskim centrom Gruzije. Nastavljamo vožnju do Gorija, rodnog mjesta sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina. Šetnja gradom. Posjet Muzeju Staljina. Povratak u Tbilisi u ranim popodnevnim satima. Slobodno poslijepodne i večer u Tbilisiju za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje.

8. dan: TBILISI – VARŠAVA – ZAGREB
Ranojutarnji transfer do zračne luke Tbilisi i prijava na let za Varšavu u 5 sati na liniji LO724 (LOT). Dolazak u Varšavu predviđen je u 6.40 sati, a nastavak leta prema Zagrebu u 9.45 sati na liniji LO611 (LOT). Dolazak u Zagreb u 11.25 sati.

First Minute* cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:
28.04.2022:…………………………………………………………….6.990 kn
25.10.2022……………………………………………………………..5.990 kn
*FM popust 300 kn vrijedi za rezervacije do 45 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni.

Redovna cijena aranžmana po osobi:
28.04.2022:…………………………………………………………….7.290 kn
25.10.2022……………………………………………………………..6.290 kn

Obvezna doplata za pristojbe zračnih luka: 1.490 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.290 kn

Cijena uključuje:
– prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Erevan – Tbilisi – Zagreb u ekonomskoj klasi
– smještaj u hotelima 3*/4* u Erevanu i Tbilisiju na osnovi 6 noćenja s doručkom
– obroke prema programu (doručak u hotelima, dvije večere u hotelima ili lokalnim restoranima)
– razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja
– lokalnog vodiča na engleskom jeziku
– voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
– prijevoz modernim klimatiziranim autobusom
– jamčevinu i trošak organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
– pristojbe zračnih luka 1.490 kn
– dodatne obroke i izlete
– doplatu za jednokrevetnu sobu 1.290 kn
– napojnice za lokalne vodiče i vozače (obavezna doplata na licu mjesta 35 EUR)
– putno osiguranje (preporučujemo)

FAKULTATIVNI IZLETI I SADRŽAJI
Armenija:
• Fakultativni izlet Jugozapadna Armenija (Areni – Noravank – Khorvirap i tvornica konjaka): 580 kn (uključena degustacija vina, ručak u Areniju, degustacija konjaka u tvornici Ararat, ulaznice za lokalitete)

Gruzija:
• Fakultativni izlet Ninotsminda – Signagi – Chailuri: 580 kn (uključen ručak i degustacija vina u vinariji „Fazanove suze“ u Signangiju, ulaznice za lokalitete)
• Folklorni spektakl s tipičnom gruzijskom večerom – Babilo Music Hall: 300 kn

Važne napomene
– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Armenije i Gruzije i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.
– Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
– Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Pristojbe zračnih luka podložne su promjenama, a konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima avio kompanije koji vrijede za grupe (karte se izdaju za sve putnike u istom danu).
– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

COVID-19 INFORMACIJE (stanje studeni 2021.)
ARMENIJA:
Ulazak u ARMENIJU moguć je uz
1) predočenje negativnoga rezultata PCR testa na Covid-19, ne starijega od 72 sata. Test mora biti na engleskome, armenskom ili ruskom jeziku, izdan na službenom obrascu institucije te sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, rezultat testa, potpis i pečat čelnika nadležne medicinske institucije.
ili
2) potvrdu o cijepljenu protiv Covid-19. Od primitka posljednje doze mora proteći najmanje 14 dana. Potvrda mora biti na engleskome, armenskom ili ruskom jeziku, izdana na službenom obrascu institucije te sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, potpis i pečat čelnika nadležne medicinske institucije, ime cjepiva i serijski broj cjepiva, datume primitka prve i druge doze.
Djeca mlađa od godine dana ne moraju imati negativan PCR test.
Informacije o situaciji u Armeniji mogu se pronaći na: https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/

GRUZIJA:
Državljani RH mogu ući u Gruziju.
Za cijepljene osobe i osobe koje su preboljele Covid-19:
– Ako se putuje zračnim putem: potrebno je imati dokument koji potvrđuje da je osoba u potpunosti cijepljena ili dokument koji potvrđuje da je osoba preboljela Covid-19 u posljednjih 100 dana i primila barem jednu dozu cjepiva, od koje je prošlo najmanje 14 dana.
– Ako se putuje kopnenim ili pomorskim putem: potrebno je imati dokument koji potvrđuje da je osoba u potpunosti cijepljena ili dokument koji potvrđuje da je osoba preboljela Covid-19 u posljednjih 100 dana i primila barem jednu dozu cjepiva, od koje je prošlo najmanje 14 dana i negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Za necijepljene osobe:
– Potrebno je imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Tijekom trećeg dana boravka u Gruziji obvezan je PCR test na vlastiti trošak. PCR test mora biti na gruzijskom, engleskom ili ruskom jeziku.
Prije ulaska, potrebno je ispuniti obrazac koji je dostupan na sljedećoj poveznici:
https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/
Osobe mlađe od 10 godina ne moraju imati test.

KORISNE INFORMACIJE:
ARMENIJA
Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km2
Stanovništvo: 3.3 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Pozivni broj zemlje: +374
Vremenska razlika: +3 sata zimi, + 2 sata ljeti
Klima: Tijekom ljeta dani su vrući i suhi, a noći hladnije. Zime su jako hladne, s dosta snijega. Najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do lipnja i od rujna do listopada, kad su temperature umjerenije.
Hrana: Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i europsku kuhinju. Hrana nije skupa.
Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.
Valuta: Armenski dram (AMD); 1 USD = 507.90 AMD; 1 EUR = 606.22 AMD (listopad 2021.)
Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.
Mobilni telefoni i Internet: T-mobile, A1 i Telemach imaju potpisane ugovore za roaming s lokalnim telekom operaterima. Internetska pokrivenost je dobra.
Električni napon: 220 V, nije potreban adapter
Viza: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

GRUZIJA
Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km2
Stanovništvo: 4,7 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Pozivni broj: +995
Vremenska razlika: +3 sata zimi, + 2 sata ljeti
Klima: Ljeta su vruća, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Srpanj i kolovoz su jako vrući i vlažni pa je najbolje vrijeme za posjet početkom ljeta ili početkom jeseni.
Hrana: Gruzijska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, orasima, sjemenkama i poznatim sirevima. Jedu se sve vrste mesa. Gruzijci su jako ponosni na knedlice s mesom i kachapuri (tijesto s raznim vrstama sira). Uz večeru probajte kvalitetno gruzijsko vino.
Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.
Valuta: Gruzijski lari (GEL); 1 USD = 3.16 GEL; 1 EUR = 3.76 GEL (listopad 2021.)
Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.
Mobilni telefoni i Internet: T-mobile, A1 i Telemach imaju potpisane ugovore za roaming s lokalnim telekom operaterima. Internetska pokrivenost je dobra.
Električni napon: 220 V, nije potreban adapter
Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

ITINERER:

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane” turističke agencije. | Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Kod charter letova, red letenja podložan je promijeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije puta. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Centar za postavke privatnosti