Kairo i krstarenje Nilom iz Zg 16-23.10.22.

EGIPAT2

Kairo i krstarenje Nilom iz Zg 16-23.10.22.

Egipat – Kairo i krstarenje Nilom, zrakoplovom i brodom
KAIRO – GIZA – ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU – ESNA – LUXOR

„Egipat je dar Nila“ – Herodot.
Od pamtivijeka, više od 6000 godina Nil je kreirao gospodarski, socijalni, politički i vjerski život ne samo Egipta nego i današnje Etiopije, Sudana, Kenije, Ugande, Konga, Ruande, Burundija te Tanzanije.
Putovanje započinje u Kairu, drugom najvećem gradu Afrike (oko 20 mil st.), nakon Lagosa (21 mil st.)

*Vrijednost više:
hotel 5* s polupansionom, brod 5* s punim pansionom, zrakoplovni prijevoz Kairo – Asuan, ulaznice, besplatno posredovanje pri ishođenju vize, popust za dijete 2.500 kn, poklon za svakog putnika

Program putovanja

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – KAIRO
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.15h. Dolazak u Istanbul u 23.30h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Kairo na letu TK 692 u 00.40h

2. dan KAIRO
Očekivani dolazak u Kairo u 01.50h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i viznih formalnosti te susret s lokalnim predstavnikom. Nakon tople dobrodošlice u Zemlju faraona slijedi prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te odmor/noćenje. Nakon doručka odlazak u obilazak grada. Posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici povijesti, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Slijedi odlazak u Koptski dio Kaira, najstariji dio grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). Nakon stanke za ručak nastavljamo do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad, gdje se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Potom odlazak do Khan El Khalili-a, najvećeg bazara na Bliskom istoku poznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan KAIRO
Doručak. Danas odlazimo prema nekropoli Sakkari, gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti, a čiji ćemo Muzej također vidjeti. U nastavku odlazak prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, gdje se nalazi 10-metarski položeni kip faraona Ramzesa II. Slijedi odlazak do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena). Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan KAIRO – ASUAN
Doručak, odjava iz hotela te prijevoz do zračne luke. Let za Asuan. Po dolasku u najjužniji egipatski grad, susret s lokalnim predstavnikom te odlazak prema Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero u svijetu. Slijedi odlazak do arheološkog lokaliteta File (Philae) gdje se nalazi hram božice Izide, jedan od najpoznatijih hramova drevnog Egipta i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog obeliska egipatske civilizacije. Slijedi prijevoz do broda, ukrcaj i smještaj u kabine. Ručak, večera i noćenje.

5. dan ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU
Doručak. U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel. U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani, zajedno s međunarodnom zajednicom, 60-tih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Nakon povratka na brod zaplovit ćemo rijekom Nil, a tijekom plovidbe se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Na brodu ručak, večera i noćenje.

6. dan EDFU – ESNA – LUXOR
Doručak. Ujutro posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najočuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod te nastavak plovidbe prema brani u Esni i dalje prema Luxoru (drevna Teba). Na brodu ručak, večera i noćenje.

7. dan LUXOR – HURGADA
Doručak i odjava s broda. Odlazak prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11.st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, najpoznatije i najznačajnije vladarice Egipta. Slijedi posjet Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. Odlazak potom do istočne obale rijeke do Luksora, „najvećeg svjetskog muzeja pod otvorenim nebom“ kako ga nazivaju. Obilazak Luksorskog hrama, jednog od najznamenitijih mjesta u povijesti Egipta, koji, za razliku od drugih hramova drevne Tebe, nije bio namjenjen štovanju kulta boga ili faraona, već obnavljanju kraljevstva. Posjet i obližnjem Karnaku, najvećem kompleksu hramova starog Egipta (UNESCO), koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. Kasniji ručak u jednom od lokalnih restorana te polazak prema zračnoj luci Hurgada. Po dolasku prijava na let.

8. dan HURGADA – ISTANBUL – ZAGREB
Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 1430 u 00.30h. Dolazak u 04.30h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 07.00h s očekivanim dolaskom u 08.05h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Ultra first minute cijena: 8.990 kn

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka, po osobi: 1.990 kn
Redovna cijena: 9.590 kn
First minute cijena: 9.290 kn
Ultra first minute cijena: 8.990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 45 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta! Go


Cijena uključuje:

  • Prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu uključujući i lokalni let Kairo – Asuan;
  • Prijevoz autobusom na odredištu prema programu;
  • Smještaj u Kairu u hotelu Ramses Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi standard na osnovi dva polupansiona i jednog noćenja s doručkom;
  • Krstarenje brodom 5* po Nilu prema programu sa smještajem u dvokrevetnoj kabini na osnovi 3 puna pansiona;
  • Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;
  • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
  • Ručak u jednom od restorana u Luxoru;
  • Voditelja putovanja iz Zagreba;
  • Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Centar za postavke privatnosti