Dobrodošli u Istru

Dobrodošli na mjesto tri tisućljeća povijesti

Istra je smještena u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora, s tri strane opasana morem. Vrlo povoljan geografski položaj omogućio je Istri da se istakne kao most između srednjoeuropskog kontinentalnog prostora s mediteranskim.
Osnovna karakteristika turističke privlačnosti istarskog poluotoka leži u njezinim prirodnim obilježjima, tj. raznolikom reljefu i ugodnoj sredozemnoj klimi.

Pula je najveći grad Istarske županije, smješten na samom jugu poluotoka Istre u dobro zaštićenom zaljevu.
Kao i ostatak regije, poznata je po svojoj blagoj klimi, mirnom moru i netaknutoj prirodi ali i bogatoj Rimskoj i Austro-ugarskoj povijesnoj baštini.

Znamenitosti

Pulska Arena

Najpoznatiji i najznačajniji kulturno-povijesni spomenik u Puli je Pulska Arena.
Arena predstavlja svojevrsni simbol grada, početnu i krajnju točku svakog razgledavanja i priče. Sagrađena je tijekom prvog stoljeća za vrijeme vladavine cara Vespazijana, a svojevremeno je služila za gladijatorske borbe. Danas Pulska Arena ugošćuje brojne izložbe, koncerte, predstave, tradicionalni Pula Film Festival, a tijekom ljetne sezone i manifestaciju Spectacvla Antiqva.

Svjetleći Divovi

Ne propustite jednu od najmlađih atrakcija grada Pule – Svjetleće divove.
Kreator nove vizure grada u formi osvjetljenja dizalica Pulskog brodogradilišta je Puležan Skira Dean. Ukupno je osvjetljeno osam dizalica na koje je postavljeno 46 reflektora koji mogu “proizvesti” 16 tisuća različitih boja.

Nacionalni Park Brijuni

Brijuni su otočje i nacionalni park u Jadranskom moru. Nalaze se koji kilometar zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana, te se sastoje od 14 otoka i otočića ukupne površine 33,9 km kvadratna.
Dva najveća otoka su Veliki i Mali Brijun. Na Brijunima postoje mnogi kulturno-povijesni ostaci, a zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, Brijune znaju zvati “raj na Zemlji“.
27. listopada 1983. godine, Brijuni su proglašeni nacionalnim parkom.

Značajni krajobraz Rt Kamenjak

Za potpuni bijeg od svakodnevnice, buke i stresa, uputite se na Kamenjak.
Rt Kamenjak se nalazi na poluotoku Premantura, 10-ak kilometara južno od Pule. Rt Kamenjak je najjužnija točka Istre, a odlikuju se netaknutom prirodom bogatom ,kako biljnim, tako i životinjskim svijetom. Premantura Vam nudi velik broj netaknutih divljih plaža, ali i biciklističkih i pješačkih staza.

Događanja

Pulski Filmski Festival

Pula Film Festival

Pula Film Festival je ujedno i najstariji festival te vrste u Hrvatskoj. Riječ je o internacionalnom festivalu koji predstavlja kako domaće, tako i strane filmove na nekoliko atraktivnih lokacija u starogradskoj jezgri grada Pule. Najatraktivnije lokacije su zasigurno Pulska Arena i Pulski Kaštel.

Croatia Bike Week

Susret je međunarodnog karaktera te okuplja posjetitelje iz cijele Europe a i šire. Namijenjen je ljubiteljima motocikala svih vrsta i proizvođača, ali i ljudima koji vole dobru i kvalitetnu zabavu. Ulaz je onima koji dođu sa svojim motociklima besplatan, a ostalima se naplaćuje pedeset kuna te vrijedi za sve dane manifestacije. Kampiranje je također besplatno za sve sudionike a kampirati se može na lokaciji Monumenti sve vrijeme trajanja manifestacije

Pula Superiorvm

Spectacvla Antiqva – borbe gladijatora u Areni

Tisuće gledatelja posljednjih godina u pulsku Arenu privlači jedinstveni spektakl borbi gladijatora. Radi se o Spectacvli Antiqvi, manifestaciji koja se od lipnja do rujna održava u amfiteatru i kojom se simuliraju gladijatorske borbe, jednako atraktivne i zanimljive kao i u doba starog Rima iako srećom ne završavaju smrću kao ondašnje.

TZ Pula

Centar za postavke privatnosti