Dobrodošli u Istru

Dragi posjetitelji, dobrodošli u Istru gdje je avantura započela prije tri tisuće godina…

Istra je poluotok poznat po svojoj bogatoj povijesti, prekrasnoj prirodi i mediteranskoj kulturi. Istra je poznata po svojim slikovitim gradovima ali i po svojim prekrasnim plažama, čistom moru te bogatoj gastronomiji, posebice po maslinovom ulju, vinu i tartufima.

Pula je poznata je po svojoj bogatoj povijesti i kulturnom naslijeđu, posebno po impresivnom rimskom amfiteatru koji je jedan od najbolje očuvanih na svijetu. Osim amfiteatra, Pula nudi i prekrasne plaže, slikovite gradske uličice, te brojne druge povijesne znamenitosti poput Augustovog hrama i Dvojnih vrata. Grad je također poznat po živopisnoj gastronomiji koja obuhvaća bogatu ponudu morskih plodova i tradicionalnih istarskih jela. Pula je popularna turistička destinacija tijekom cijele godine, privlačeći posjetitelje svojom kombinacijom povijesne baštine, prirodnih ljepota i mediteranskog šarma.

Što vidjeti i raditi u Puli saznajte na: VisitPula Vašem lokalnom vodiču.

Znamenitosti

Pulska Arena

Najpoznatiji i najznačajniji kulturno-povijesni spomenik u Puli je Pulska Arena.
Arena predstavlja svojevrsni simbol grada, početnu i krajnju točku svakog razgledavanja i priče. Sagrađena je tijekom prvog stoljeća za vrijeme vladavine cara Vespazijana, a svojevremeno je služila za gladijatorske borbe. Danas Pulska Arena ugošćuje brojne izložbe, koncerte, predstave, tradicionalni Pula Film Festival, a tijekom ljetne sezone i manifestaciju Spectacvla Antiqva.

Svjetleći Divovi

Ne propustite jednu od najmlađih atrakcija grada Pule – Svjetleće divove.
Kreator nove vizure grada u formi osvjetljenja dizalica Pulskog brodogradilišta je Puležan Skira Dean. Ukupno je osvjetljeno osam dizalica na koje je postavljeno 46 reflektora koji mogu “proizvesti” 16 tisuća različitih boja.

Nacionalni Park Brijuni

Brijuni su otočje i nacionalni park u Jadranskom moru. Nalaze se koji kilometar zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana, te se sastoje od 14 otoka i otočića ukupne površine 33,9 km kvadratna.
Dva najveća otoka su Veliki i Mali Brijun. Na Brijunima postoje mnogi kulturno-povijesni ostaci, a zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, Brijune znaju zvati “raj na Zemlji“.
27. listopada 1983. godine, Brijuni su proglašeni nacionalnim parkom.

Rt Kamenjak

Za potpuni bijeg od svakodnevnice, buke i stresa, uputite se na Kamenjak.
Rt Kamenjak se nalazi na poluotoku Premantura, 10-ak kilometara južno od Pule. Rt Kamenjak je najjužnija točka Istre, a odlikuju se netaknutom prirodom bogatom ,kako biljnim, tako i životinjskim svijetom. Premantura Vam nudi velik broj netaknutih divljih plaža, ali i biciklističkih i pješačkih staza.

Slavoluk Sergijevaca – Zlatna vrata

Slavoluk Sergijevaca u Puli očarava svojom ljepotom i impozantnošću. Izgrađen oko 30. godine prije Krista, ovaj slavoluk stoji kao simbol moći i veličanstva antičkog Pule. Njegova bogata arhitektura i detaljno izrađeni reljefi očaravaju svakog posjetitelja, podsjećajući nas na slavnu prošlost ovog mjesta. Danas je Slavoluk Sergijevaca ne samo kulturno blago, već i nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje povijesti i ljepote.

Kaštel

Kaštel u Puli je srednjovjekovna tvrđava smještena u samom središtu grada Pule, u blizini luke. Izgrađena je u 17. stoljeću kao obrambeni kompleks protiv morskih napada. Tijekom povijesti, služila je kao vojni objekt, zatvor, ali i kao stambeni prostor. Danas je Kaštel u Puli popularna turistička atrakcija koja nudi posjetiteljima uvid u bogatu povijest ovog područja, kao i prekrasan pogled na more i gradsku okolicu.

Forum

Forum u Puli bio je središnji trg i politički, administrativni te kulturni centar antičkog grada. Smješten je u samom srcu grada i služio je kao mjesto okupljanja građana, trgovine, političkih rasprava te religijskih ceremonija. Oko Foruma su se nalazili važni javni objekti poput hramova, bazilika, tržnica i gradskih vijećnica. Danas, ostaci Foruma u Puli pružaju važan uvid u bogatu povijest i kulturu ovog područja te su popularna turistička atrakcija.

Aquarium Pula

Pulski akvarij, poznat i kao “Aquarium Pula”, je atrakcija koja se nalazi u blizini obale u Puli. U njemu se može pronaći bogatstvo morskih vrsta koje obitavaju u Jadranskom moru, uključujući ribe, rakove, školjke i ostale morske organizme. Pulski akvarij nudi informativne izložbe i edukativne programe, čime pruža posjetiteljima priliku da nauče više o lokalnom morskom svijetu i važnosti očuvanja morskih ekosustava. Posjet Pulskom akvariju je sjajan način da se istraži podvodni svijet Jadranskog mora, posebice za obitelji s djecom i ljubitelje prirode.

Događanja

Pulski Filmski Festival

Pula Film Festival

Pula Film Festival je ujedno i najstariji festival te vrste u Hrvatskoj. Riječ je o internacionalnom festivalu koji predstavlja kako domaće, tako i strane filmove na nekoliko atraktivnih lokacija u starogradskoj jezgri grada Pule. Najatraktivnije lokacije su zasigurno Pulska Arena i Pulski Kaštel.

Croatia Bike Week

Susret je međunarodnog karaktera te okuplja posjetitelje iz cijele Europe a i šire. Namijenjen je ljubiteljima motocikala svih vrsta i proizvođača, ali i ljudima koji vole dobru i kvalitetnu zabavu. Ulaz je onima koji dođu sa svojim motociklima besplatan, a ostalima se naplaćuje pedeset kuna te vrijedi za sve dane manifestacije. Kampiranje je također besplatno za sve sudionike a kampirati se može na lokaciji Monumenti sve vrijeme trajanja manifestacije

Pula Superiorvm

Spectacvla Antiqva – borbe gladijatora u Areni

Tisuće gledatelja posljednjih godina u pulsku Arenu privlači jedinstveni spektakl borbi gladijatora. Radi se o Spectacvli Antiqvi, manifestaciji koja se od lipnja do rujna održava u amfiteatru i kojom se simuliraju gladijatorske borbe, jednako atraktivne i zanimljive kao i u doba starog Rima iako srećom ne završavaju smrću kao ondašnje.

TZ Pula

Spectacvla antiqva

Spectacvla Antiqva – borbe gladijatora u Areni

Tisuće gledatelja posljednjih godina u pulsku Arenu privlači jedinstveni spektakl borbi gladijatora. Radi se o Spectacvli Antiqvi, manifestaciji koja se od lipnja do rujna održava u amfiteatru i kojom se simuliraju gladijatorske borbe, jednako atraktivne i zanimljive kao i u doba starog Rima iako srećom ne završavaju smrću kao ondašnje.

TZ Pula

Centar za postavke privatnosti